Het groene schoolplein
Vol trots presenteren wij u het 'Groene schoolplein-kwartet' dat de basis is voor de nieuwe ontwerpen voor onze drie pleinen:
- het sportplein
- het avonturenplein en
- het zandbakplein.
Het kwartetspel en de ontwerpen vindt u onderaan dit bericht in beeld. De ontwerpen lichten we hier kort toe in geschreven woord.
Het sportplein is het sportplein: daar wordt veel gevoetbald en daar planten we geen bomen: die zouden het spel kunnen frustreren. Uitgangspunt is dat de kinderen hun speelgedrag niet hoeven aan te passen vanwege ‘het groen’. Daarom gaan we vooral langs de muren de hoogte in met de beplanting. Diverse soort klimplanten zullen het aanzicht van de plein al positief beïnvloeden: steen wordt bedekt met klimmers, sommige daarvan zijn groenblijvend.
Ook op het avonturenplein blijft behouden wat er is. Enkele hoeken zullen worden afgebakend met laag hekwerk zodat daar de planten kunnen groeien. Er zullen ook enkele bomen worden geplant. Een bankje en een tafeltje om een boom zullen worden toegevoegd. Op plekken waar we zien dat er door de kinderen bijvoorbeeld aan ‘freerunnen’ wordt gedaan, behouden we de structuur zodat ook daar het speelgedrag niet beïnvloed zal worden door beplanting.
Het zandbakplein zal wellicht de grootste verandering ondergaan. De strook zand waar nu zes bomen staan, gaan we omtoveren tot een waar bijen- en vlinderparadijs. We gaan er bloeibogen creëren. Dat is een samenstelling van verschillende wilde planten met verschillende bloeiperiodes door het jaar heen om zo de verschillende bijensoorten van voedsel te voorzien. Daarnaast zullen we er ook waardplanten planten zodat de rupsen voldoende te eten hebben en kunnen ontpoppen tot vlinder. Er blijft ook steen want dit plein noemen we ook wel parcoursplein: er wordt veel gestept, geskate en met skelters en fietsen gereden. Dit blijft mogelijk. In de hoeken van het plein komen wellicht nog wat bomen en daar waar al planten staan, zullen we een lage omheining plaatsen zodat de planten kunnen groeien.
Ben je benieuwd welke planten we in gedachten hebben? Kijk hier.
Wij danken u voor de ideeën die u, samen met uw kinderen, aan ons hebt doorgegeven door middel van de door jullie zelf gemaakte kwartetsets.
We gaan door!
Binnenkort ontvangt u meer informatie.
Wilt u reageren? Stuur een e-mail naar de werkgroep via Stan of Eugenie